Őrző-védő piac: új szereplők?

2009. július 24. péntek 09:34

Őrző-védő piac: új szereplők?
Újra oszthatják az őrző-védő piacot Pécsett - szakemberek szerint a politikai váltás után változhatnak az erőviszonyok a piacon, amelyet jelenleg négy cég ural. Az általunk megkérdezettek szerint az új közbeszerzési eljárások esetén nem féltétlenül az eddig "favorizált" cégek (pl. a Trucker) lesznek majd a befutók. A szakmában egyébként nem ritka a nyolc-tíz alvállalkozóból álló sor egy-egy megbízási szerződés esetén.

Több milliárdos forgalmat bonyolítanak évente Pécsett és Baranyában a vagyonvédelmi cégek. A májusi polgármester-választás után a szakemberek azt várják, hogy az "őrző-védő munkákat jelképező tortát igazságosabban lehet" majd a felosztani.

A piacból a legnagyobb szeletet országosan továbbra is a multik fedik le - állítja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Baranya megyei Szervezetének elnöke, Czilják József, aki szerint ők a piac hetven-nyolcvan százalékát uralhatják. A fennmaradó részt osztják fel egymás között a hazai, helyi cégek, illetve alvállalkozóként dolgoznak be a nagyok mögött.

Czilják nem tudta megmondani, mennyien tevékenykednek a területen, hiszen arról nincs információjuk, hogy egy-egy budapesti cég pécsi-baranyai telephelyein keresztül hányan dolgoznak helyben, csak arról rendelkeznek adattal, tette hozzá, hogy a megyében hány bejegyzett ilyen jellegű vállalkozás működik. E szerint 120 cégben 3500-an dolgoznak, a kftk.-k fele Pécsett és vonzáskörzetében található.

A kamara megyei elnöke szerint nem elsősorban az önkormányzati, állami intézmény-hálózathoz köthető szerződések a legjobbak, ezeknél gyümölcsözőbb üzletnek bizonyulnak a pénzügyi szektorban elvégezhető munkák, vagy a jól működő vállalkozások telephelyeinek őrzéséhez kapcsolódó feladatok.

Véleménye szerint a helyi piacon az Európa Kulturális Fővárosa program sem hoz majd jelentősebb módosulást, lévén, hogy a 2010-es sorozat keretén belül felhasználható források sem jelentősek a biztonsági feladatok tekintetében.

Kiemelte, tragikus, hogy manapság már 450-460 forintos óradíjért is elvállalják egyesek a munkát, a kamarai számítások szerint ugyanis 900-1000 forint körül lenne reális a megbízási díj, hiszen ilyen összegből lehet csak a jogszabályoknak megfelelően kigazdálkodni a munkavállalók bérét, s a járulékos költségeket. Ráadásul, tette hozzá, nem ritka a nyolc-tíz alvállalkozóból álló sor sem egy-egy megbízási szerződés esetén.

A legnagyobb, Pécsett és Baranyában is jelenlévő nemzetközi háttérrel rendelkező multi a Group 4 Security Services, de már megjelent a Securitas AB is. A szakemberek szerint a pécsi-, és baranyai vagyonvédelmi vállalkozások közül Zsolt László cége, a Multialarm Zrt., a Péter Péter nevével fémjelzett Profinfo Team Zrt., a Takács Gyula-féle T.A.X. Team Security Kft., illetve a Golobics Kornél által irányított Valeria Security Kft. számít a nagyobb cégek közé. Forrásaink utaltak rá, hogy a korábban a városban nagyobb megbízásokat elnyerő Trucker újabban kevesebb megbízással rendelkezik, s a városházán már az is eldőlt, hogy a cég rövidesen kikerül a "kedvezményezett" körből. 


B. M.