Detre Pál-emléktábla a PTE-sportcsarnokban

2008. április 24. csütörtök 10:02

Detre Pál nevét viseli mától a PTE TTK Testnevelés- és Sporttudományi Intézete (egyben sportcsarnoka) emeleti folyosójának egyik oktatóterme. A halála első évfordulóján, civil kezdeményezésre megvalósult ötlet nyomán a terem ajtajában emellett emléktábla őrzi az egykori kiváló pedagógus, testnevelő emlékét.

Detre Pál 1916-ban született, 1949-től dolgozott a felsőoktatásban. 1955-től negyedszázadon át az egykori Pedfő, majd Tanárképző Főiskola testnevelés szakán oktatott, az atlétika, a röplabda és a játékelmélet volt a szakterülete.

Amint arról az intézetben megtartott bensőséges hangulatú megemlékezés során dr. Rétsági Erzsébet intézetigazgató asszony - maga is, mint Detre Pál tanítványa - visszaemlékezésében hangsúlyozta, a tanár úrban vasszigorú, következetes és igényes, ugyanakkor emberséges, a diákokra mindig figyelő, gyermekszerető egyéniségeket nevelő oktatót tisztelhettek.

Több évtizedes pályája során a tanítás mellett publikációk, szak- és tankönyvek sokaságán keresztül igyekezett átadni tudását a későbbi testnevelő-gererációknak.

Pályájuk során egykori hallgatói közül nagyon sokkal ápolt baráti viszonyt. Ezt igazolja, hogy az emléktábla-avatót is az 1965-ben végzett évfolyama kezdeményezte, amelynek tagjaihoz négy évtizedes barátság fűzte, és akik közül nagyon sokan most is részt vettek a megemlékezésen.

Az ünnepélyes hangulatot Sólyom Katalinnak, a PNSZ művészének és Gráf Veronikának a Művészeti Kar harmadéves fuvolistájának rövid előadása színesítette - majd Detre Pál özvegyének jelenlétében a kar dékánja, dr. Geresdi István leplezte le az emléktáblát.

Kép és szöveg: Sz. Zs.