A járvány miatt egyszerűsítik a lakossági és vállalati ügyintézést

2020. május 09. szombat 16:30

A járvány miatt egyszerűsítik a lakossági és vállalati ügyintézést

A járvány miatt tovább egyszerűsíti a kormány a lakossági és vállalati ügyintézést - közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel. 

 

 

A közlemény szerint a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti az állampolgárok egészségének védelmét és a vállalkozások működését.

A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, így csökkentve az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit.

A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.

Új rendeletet alkotott a kormány a veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről és az ellenőrzött bejelentésről. A változtatás lényege, hogy az engedélyköteles tevékenységek - egyes kivételekkel - már az elektronikus úton - ügyfélkapu, online űrlap segítségével vagy email útján - történő bejelentést követően gyakorolhatók lesznek.

Így sok más ügy mellett például az üzletek működésének engedélyezése, vagy egy építmény használatba vételének engedélyezése is lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá válhat - tették hozzá.

Megjegyezték, évente 3-4000 különböző eljárásfajtában közel 25 millió engedélyezési eljárást folytatnak le a kormányhivatalok és más közigazgatási szervek.

MTI