Belvárosi: Meixnert hiába várták

2008. február 13. szerda 17:53

Belvárosi: Meixnert hiába várták
Bár meghívták őket, sem az illetékes alpolgármester, sem az oktatási bizottság képviselői nem jelentek meg azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Belvárosi Általános Iskoláért aggódó pedagógusok és a szülők szerveztek.

Mint beszámoltunk róla, Mayer Mihály megyéspüspök nemrégiben levélben kereste meg a pécsi önkormányzatot. Ebben az áll, hogy az egyház - lehetőség szerint - igényt tartana a Belvárosi Általános Iskola épületére, s cserébe több ingatlant kínál a városnak.

Bár a tárgyalások még el sem kezdődtek a város és a püspökség között, a szülőknek már a Belvárosi épületének említése is elegendő volt egy pénteki, az iskola körül megtartott élőláncos tüntetéshez.

Ezt követte a mai sajtótájékoztató, amelyet immáron az iskola közalkalmazotti tanácsával közösen szervezett a szülők szervezete.

Az eseményen Tóthné Wéber Julianna a közalkalmazotti szervezet képviseletében elmondta: meghívták a tájékoztatóra az oktatási ügyekért felelős alpolgármestert, Meixner Andrást is, ám ő egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem élt a lehetőséggel. Pedig a szülők éppen a városvezetés álláspontjára várnak.

Meixner: módosult az időpont

Meixner Andrást röviddel az esemény után telefonon sikerült elérnünk. Mint az éppen frakcióülésen tartózkodó alpolgármester rövidre szabva mondandóját fogalmazott: azért nem tudott jelen lenni a tájékoztatón, mert korábban úgy tudta, délután egy órakor lesz a rendezvény, s egy napja értesítették csak a változásról. A sajtómeghívóban mindenesetre már egy héttel ezelőtt is délután négy órás kezdés szerepelt - ami persze nem zárja ki, hogy az alpolgármester más időpontról tudott.

Legányi Ildikó (képünkön középen) a szülői szervezet képviselője beszédében felszólította az önkormányzatot, hogy mielőbb tegye magáévá az iskola szülőinek és tanárainak álláspontját, s utasítsa el a püspökség ajánlatát.

„Már tíz hónapja is megdöbbenést és aggodalmat váltott ki belőlünk, hogy a Pécsi Egyházmegye bejelentette, átvenné az intézmény működését, s most sincs ez másként: továbbra is azt szeretnénk, ha az iskola önkormányzati fenntartásban maradhatna. Gyermekeink szellemi és lelki fejlődését ebben az intézményben látjuk biztosítottnak. Most úgy érezzük azonban, hogy e biztonság alapjai kérdőjeleződnek meg napról napra" - mondta a képviselő.

A szülők ezért felszólítják Tasnádi Péter polgármestert és a közgyűlést, hogy mihamarabb foglaljanak állást a kérdésben, s szüntessék meg az iskola jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot. A Belvárosi, mint közösség és eszmei érték szerintük ugyanis nem lehet egy ingatlancseréhez kapcsolódó alku tárgya. Ezért ragaszkodnak hozzá, hogy gyermekeik a jövőben is a mai feltételek és ilyen szellemiséggel, a jelenlegi épületben tanulhassanak.

Hábel Gabriella a szervezet másik tagja azt is elmondta: már a Pécsi Német Kisebbségi Önkormányzat segítségét is kérték az ügyben, hiszen e testületnek egyetértési jogosítványai vannak. „Bízunk benne, hogy a kisebbségi önkormányzat sem járul hozzá olyan döntéshez, amely a német nemzetiségi nyelvoktatás eddig elért eredményeit és színvonalát veszélyezteti" - tette hozzá.

Az eseményen jó néhány szülő is megjelent, éppen mert számítottak a város képviseletére. Egyikük egyenesen felháborítónak tartotta azt a hozzáállást, hogy senki "nem ért rá". „Katasztrófa, ami az iskola körül zajlik immáron egy éve. Jó lenne, ha az önkormányzat belátná: ők vannak miértünk, s nem fordítva!" - jegyezte meg.

ELŐZMÉNYEK: KERESD EZEN AZ OLDALON A KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK MENÜPONTBAN! (JOBBRA, FENT)

FRISSÍTVE
(FEBRUÁR 25., 10:25)

Belvárosi: Tasnádit hiába várták


Bár Tasnádi Péter polgármester is tiszteletét tette volna ma a Belvárosi Általános Iskola a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett ünnepségén, a város első embere a reggeli órákban kórházi kezelésen vett részt. A szülők és a tanárok így most sem tudták feltenni az intézmény jövőjével kapcsolatos kérdéseiket.


„Tasnádi Péter polgármester úr hétfőn 8 órától részt vesz az iskola ünnepségén, melyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartanak. Örülünk, mert úgy véljük, megjelenése válasz az elmúlt hónapok során felmerült kérdésekre, és véget vethet az egyre rombolóbb bizonytalanságnak. Reméljük, polgármester úr jó hírrel érkezik!" - állt abban a levélben, amelyen az intézmény szülői szervezete a sajtót is invitálta az eseményre.

A ceremónia után azonban több tucat szülő, s megannyi tanár hiába várt választ kérdéseire, ugyanis Tasnádi Péter nem tudott megjelenni az eseményen. Kis-Halas Andrea polgármesteri sajtóreferens annyit tudott mondani: a város első embere kórházi kezelése miatt nem tudott ma megjelenni az eseményen.

„A város mindent megtesz azért, hogy a belvárosi iskola olyan körülmények között működhessen a jövőben is, ahogy ezt eddig megszokták. A polgármester úr, ahogy jobban lesz, tárgyalóasztalhoz ül az intézmény igazgatójával - a megnyugtató jövő reményében. Reményeink szerint záros határidőn belül pont kerül az egész ügy végére" - mondta a sajtóreferens.

„Figyeljük a sajtót, s megtudhatjuk, mi a végeredmény" - tette hozzá, s egy szülő kérdésére utalt rá: dr. Tóth Bertalan alpolgármester várhatóan még a mai nap folyamán tájékoztatja a közvéleményt a Belvárosi sorsáról.

Mint beszámoltunk róla, nemrégiben Meixner András oktatási ügyekért felelős alpolgármestert hívták meg arra a sajtótájékoztatóra, amelyet a Belvárosi Általános Iskoláért aggódó pedagógusok és a szülők szerveztek. A város akkor nem képviseltette magát.

XXXX

Tasnádi Péter kórházi kezelésével kapcsolatban érdemi információt nem sikerült megtudnunk. Kis-Halas Andrea az eseményen mindössze utalt rá: a polgármester úr infúziót kap, ezért nem tudott megjelenni a ceremónián. Állapotát firtató további kérdéseinket mind ő, mind Pánics György városházi sajtóreferens "magánügyre" hivatkozva elhárította.

FRISSÍTVE
(FEBRUÁR 25., 11:40)

Dr. Tóth Bertalan a szocialista párt városi elnöke a sajtó képviselői előtt bejelentette: az MSZP pécsi tagjai pénteken úgy döntöttek, a Belvárosi iskola nem lehet alku tárgya, s ezt a városházi frakció döntése során figyelembe fogja venni. Ennek értelmében a város szocialista képviselőcsoportja vissza fogja utasítani a püspök ajánlatát.

Mint az elnök fogalmazott „az MSZP számára ugyanolyan fontos városi érték a Belvárosi, mint a Székesegyház az püspökségnek. Éppen ezért amíg a szocialista frakció vezeti a várost, nem kerülhet újra terítékre a Belvárosi kérdése".

A sajtótájékoztató másik résztvevője, Meixner András oktatási ügyekért felelős alpolgármester utalt rá: ettől függetlenül harmonikus kapcsolatot kívánnak ápolni az egyházzal a jövőben is. A szocialisták Belvárosi-ügyben mutatott hezitálását azzal magyarázta, hogy a Nagy Kiállítótér miatt mindenképpen fontolóra kellett venniük a püspök ajánlatát, ám mivel a beruházás lekerült a napirendről, egyértelműen visszautasítják az ajánlatot.

„Az EKF további beruházásaihoz szükséges ingatlanokra (a tettyei köztérfejlesztéshez kapcsolódó telkekről és épületekről van szó) továbbra is igényt tartunk, így ezért a jövőben is tárgyalunk a püspök úrral, valamint minden engedélyeztetéssel kapcsolatos segítséget megadunk a ahhoz is, hogy a Szent Mór Iskolaközpont tornacsarnokot építhessen" - tette hozzá Tóth Bertalan.

Garadnay Balázs általános püspöki helynök lapunknak azt mondta: a fenti álláspontról hivatalosan nem értesítették az egyházmegyét, így azt érdemben nem is kívánják kommentálni.

Információink szerint Páva Zsolt frakcióvezető minden érintettel tárgyalásokat folytatott az elmúlt napokban. Úgy értesültünk, hogy mindezek eredményéről holnap a Fidesz-KDNP pécsi képviselőcsportja sajtótájékoztatót tart.

FRISSÍTVE
(FEBRUÁR 25., 13.45)

Az elmúlt percekben közleményt adott ki dr. Páva Zsolt, a körzet önkormányzati képviselője:


"SAJTÓKÖZLEMÉNY


Bár az elmúlt hetekben sem szülői, sem intézményvezetői szinten nem kaptam hivatalos meghívást egyetlen fórumra sem, képviselői felelősségem tudatában háromoldalú tárgyalásokat kezdeményeztem a Belvárosi Iskola ügyében. Az elmúlt héten végül sikerült találkoznom a Püspök Úrral, az iskola vezetőivel és a szülők képviselőjével is.

Célom az volt, hogy mindhárom fél álláspontját és szándékát megértve, mindenki számára korrekt és felelősségteljes döntési helyzetet teremthessek, valamint lehetőséget biztosítsak egy egyeztető tárgyalásra, ahol a felek egymással is, szemtől-szemben fejthetik ki álláspontjukat, félelmeiket és problémájukat.

A város szándékát nem ismerhettem meg, ahogy a szülők és az iskola vezetői sem ismerhették meg.

Függetlenül a Püspökség ajánlatának tartalmától, az én képviselői kötelességem, hogy a belvárosi körzet választóinak - ebben az esetben a szülők - többségi akaratát támogassam. A többoldalú egyeztetés lehetőségét is emiatt szerveztem meg, mert úgy vélem, egyidejűleg kell tárgyalóasztalhoz ülniük mindazoknak, akiket ez az ügy érint.

A Püspökség részéről egyértelmű ígéretet kaptam, hogy hajlandóak maximálisan tájékoztatni a szülőket és az iskola vezetőit is az egyház szándékairól, terveiről, elképzeléseiről, sőt a Püspökség név szerint is megnevezte küldötteit. Az iskola vezetői és a szülők képviselői azonban személyes találkozásunkkor, nem nyilatkoztak arról, hogy hajlandóak-e tárgyalóasztalhoz ülni a püspökséggel, és ha igen, akkor erre mikor kerülhet sor.

Jómagam a tárgyalást tartom demokratikus útnak, nem pedig a sajtón keresztüli üzengetést, éppen ezért a média kizárásával kezdtem meg az egyeztetéseket a felek között. Felelős döntést ugyanis csak akkor hozhat a pécsi városvezetés, ha megismeri mindegyik érintett álláspontját. Ez véleményem szerint nem történt meg, mert információim szerint a város vezetői egyetlen egyszer sem fogadták el az iskola és a szülők képviselőinek meghívását, és nem kezdeményeztek többoldalú egyeztetéseket sem. Ennek hiányában pedig a városvezetők kiállása nem egyéb, mint politikai PR-akció!


Dr. Páva Zsolt
önkormányzati képviselő, Belváros
"

Kép és szöveg: Korb Zoltán