Drága az engedély nélküli autókázás a pécsi sétálóutcákban, mégis minden nap van rá példa

2015. október 23. péntek 12:10

Drága az engedély nélküli autókázás a pécsi sétálóutcákban, mégis minden nap van rá példa

Gyakorlatilag minden egyes nap megbüntetnek valakit a közterület-felügyelők a védett övezetekbe való behajtás miatt. Dr. Tubák Zoltán, a szervezet vezetője a Pécsi Újság.hu megkeresésére azt közölte: a szabálytalankodó autósoknak csak egy kis százaléka áruszállító.

Az elmúlt hetekben több belvárosi olvasónk is arról panaszkodott, hogy - érzésük szerint - a sétálóutcákban egyre többen közlekednek autókkal. Ez, mint hozzátették, nem csak zavaró, hanem balesetveszélyes is.

A problémával kapcsolatban a Pécsi Közterület-felügyelethez fordultunk. Érdeklődésünkre elmondták, valóban létező gondról van szó, ők azonban úgy látják, a szabályszegők száma az elmúlt időszakban stagnál.

- A közterület-felügyeletnek folyamatosan akad dolga a védett övezetekben az engedély nélküli behajtásokkal kapcsolatban. Idén eddig kétszázharminchat esetben szabtunk ki közigazgatási bírságot behajtási tilalom megszegése miatt - nyilatkozta dr. Tubák Zoltán. Hozzátette: a felügyelet állományába tartozó ellenőrök szeptember elsejéig 4024 esetben szabtak ki pótdíjat a behajtási engedélyek hiánya miatt.

Sokba kerülhet a szabálytalankodás

Kifizetődőbb néhány métert sétálni az autókázás helyett, hiszen csinos összegű büntetést kaphatnak a szabálytalankodók. Mint azt a Baranya Megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a tilalom megszegése miatt harmincezer forintos közigazgatási bírság szabható ki. Hangsúlyozták, hogy a behajtási engedély önmagában még nem jelenti azt, hogy az illető a sétálóutcában parkolhat is. 

Az előírások értelmében egyébként a védett és a fokozottan védett övezetbe (ilyen például Király utca vagy a Ferencesek utcája) többek közt azok hajthatnak be, akik az adott helyen élnek, árut szállítanak, vagy éppen közfeladatot látnak el.

Ugyan valóban gyakran találkozhatunk a belvárosban áruszállító járművekkel, túlnyomó többségük rendelkezik a megfelelő engedéllyel. A közterület-felügyelet vezetője szerint „a szabálytalankodók nagyon kis százaléka tartozik az áruszállítók körébe". A renitensek általában személyautóval hajtanak be, lebukás esetén pedig gyakran olyan indokkal próbálják menteni magukat, minthogy csak egy percre jöttek be vagy éppen látogatóba érkeztek egy ismerősükhöz.

Képünkön: munkában a közterület-felügyelő (illusztráció)

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc