Hamarosan Villányig autózhatunk az M6-oson, Sárok és Főherceglak között is megépül az út

2024. január 06. szombat 10:06

Hamarosan Villányig autózhatunk az M6-oson, Sárok és Főherceglak között is megépül az út

A horvátok  is elkezdték a Pélmonostortól a magyar határig vezető sztráda építését, amit mi, a másik irányból hamarosan már be is fejezünk. Ezt követően, 2024 márciusában forgalomba helyezik az M6-os új szakaszát a villányi csomópontig, a magyar határ és Főherceglak között pedig a horvátok jól haladnak az útépítés előkészítésével.

 

 

 

 



 

A trianoni gyalázat eredményeképp számos településrészt elválasztottak az országcsonkítók úgy, hogy egyszerűen közöttük húzták meg a határt. Így akár az is előfordulhatott, s elő is fordult, hogy az egyik utca Magyarországé maradt, a másik pedig egyik napról a másikra egy idegen államhoz került.

Ugyanaz megtörtént az egymással szoros gazdasági és egyéb kapcsolatban lévő, szomszédos falvakkal is. A közöttük való átjárás aztán évtizedekig szinte lehetetlenné vált, de sok esetben még ma is körülményes.

Erről a sárokiak is sokat tudnának mesélni. A Mohács közelében található, hatámenti község és a drávaszögi Főherceglak között mindössze másfél-két kilométer a távolság, de a két szomszédos helység lakosainak 35-40 kilométert kell autózniuk, ha kapcsolataikat ápolni akarják - mivel közéjük állt az országhatár.

Ezen a lehetetlen állapoton a település közötti új út megépítése változtathat, ami magyar részről Sárok és a határ között már esztendőkkel ezelőtt elkészült.

Lapunk értesülései szerint a horvátoknak jövő tavaszra lesz meg az építési engedélyük a Főherceglak-országhatár közötti szakaszra, amelyet követően részükről is elkezdődhet az építkezés. A beruházás befejezése után új közúti kapcsolat jön létre a két ország között.

 
Bóly és Ivándárda között értesüléseink szerint január végéig befejeződik a sztráda építése, amit a villányi csomópontig jövő márciusban forgalomba helyeznek.
 
A horvátok Pélmonostortól észak felé már tavaly ősszel elkezdték az autópálya építését. A beruházás 18 hónapot vesz igénybe, így 2025. márciusban várható az utolsó 5-km átadása a horvát oldalon.
Ekkor egy közös átadóval a két ország forgalomba helyezi a határmetszésponton összekapcsolódó autópályát. 

 

 

 

Mivel ez az utolsó hiányzó szakasz a horvát A5-ösből, így az M6-os teljes kiépítésével 2025 első felére már 300 kilométer hosszú egybefüggő gyorsforgalmi kapcsolat jön létre Budapest és a bosnyák-horvát határ között.

Képünk illusztráció.

M. B.