Húsz éve működik a régió szívbetegeit ellátó centrum, a Szívgyógyászati Klinika

2019. november 28. csütörtök 09:26

Húsz éve működik a régió szívbetegeit ellátó centrum, a Szívgyógyászati Klinika

Idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikája, mely regionális kardiológiai és szívsebészeti centrumként a nap 24 órájában, több mint 220 dolgozóval folyamatosan látja el a dél-dunántúli régió szívbetegeit. A klinikán évente átlagosan 7500 fekvőbeteget látnak el, valamint a kardiológiai szakambulancián évi 47.000 vizsgálatot végeznek el. 

 

 


Az akut koronária szindróma, szívinfarktus megbetegedések és halálozások aránya a Szívgyógyászati Klinika 1999-es megnyitása óta jelentős mértékben csökkent a régióban.

A klinikán rendelkezésre álló kombinált hybrid szívkatéteres berendezés alkalmas a koszorúereken végzett valamennyi jelenleg elérhető beavatkozás elvégzésére, a koszorúéren belüli manipulációk ultrahangos nyomon követésére, és a krónikusan elzárt koszorúerek megnyitására.

Ezen túlmenően pedig lehetőség nyílik a komplex szívsebészeti műtétek, valamint a perifériás ereken elvégzendő diagnosztikai vizsgálatok, nagyér műtétek és érprotézisek beültetésére. Emellett egyre nagyobb számban végzik a hybrid műtő lehetőségeit kihasználva a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű beültetéseket is.

A klinika rendelkezésére áll a 3 dimenziós echokardiográfia, a szív MR, míg a CT vizsgálatokat a közeli Radiológiai Klinikán tudják elvégezni. Ezek a korszerű képalkotó vizsgálatok szintén nagy segítséget nyújtanak a szívritmuszavarok pontos felderítésében és hatékony gyógyításában.

A PTE Szívgyógyászati Klinikán a szívritmusszabályozó eszközök, pacemakerek valamennyi típusának a beültetését végzik, beleértve a legkorszerűbb reszinkronizációs, defibrillátos és vezeték nélküli pacemakereket.

A klinikán lehetőség van a koszorúér betegek és szívelégtelenségben szenvedők keringéstámogató eszközzel történő gyógyítására, és szívtranszplantációra való felkészítésére.

A klinika szívsebészeti munkacsoportja az elmúlt 20 év alatt több ezer koszorúér áthidaló műtétet, szívbillentyű műtétet (műbillentyű beültetés, biológiai billentyű beültetés, billentyű plasztika) és kombinált nyitott szívműtétet végzett. Jelenleg az egyre nagyobb számban végzett minimál invazív (a mellkas kis metszéséből végzett műtét) és a mellkas megnyitása nélküli endoszkópos szívműtétek jelentik az innovációt és a fejlődés irányát.

A 20 éves évfordulóra szervezett megemlékezés keretében 2019. november 29-én a Hotel Palatinus Bartók termében a meghívott előadók, alapítók, korábbi igazgatók foglalják össze és mutatják be a pécsi Szívgyógyászati Klinika két évtizedes történetét, fejlődését és eredményeit.

 

Forrás: PTE