Rankaszt is lapátra tették

2009. szeptember 11. péntek 15:17

Rankaszt is lapátra tették
Rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntették Rankasz Ernő (képünkön) munkaviszonyát a Pécsi Temetkezési Kft.-nél. Rankasz helyére ideiglenesen, határozatlan időre Márfy Miklóst, a Pécs Holding Zrt. üzemeltetési igazgatóját nevezték ki.

Nagy Csaba alpolgármester közölte, a cégnél több olyan szabálytalanságot tártak fel, amely indokolttá tette a vezető visszahívását, például kiderült, hogy saját célra használta a hivatali gépkocsit, s a dolgozók munkaidőben egy alsóbélatelepi nyaraló kerítésén dolgoztak, ahová a hivatali járművön szállítottak ötven darab betonoszlopot.


Az alpolgármester szerint a vezető menesztésével várhatóan nem zárult le a történet, hiszen elképzelhető, hogy mások is érintettek lehetnek. Ugyan Rankasz helyett most kijelöltek egy igazgatót, a cég vezetői posztjára azonban a későbbiekben pályázatot szeretnének kiírni.

Információink szerint az elbocsátás indoka volt az is, hogy dolgozók által tett nyilatkozatok szerint a vezető Mecseknádasd-Rékavölgyben található hétvégi házánál - szintén munkaidőben- karbantartási munkákat kellett ellátniuk.  Az eltávolítás indokai között szintén szerepelt, hogy Rankasz egyetlen kőfaragóval kötött csak szerződést, az általa elkészített sírkövek kizárólagos értékesítése viszont ellentmond a tisztességes piaci verseny elvének.

A botrányos koporsóvásárlás szintén oka a menesztésnek. Mint ismeretes, az igazgató 630 darab koporsót vásárolt meg 16 ezer forintos darabáron, mondván, azok szociális temetésekhez alkalmasak lesznek, a nagy tételben történt beszerzés miatt pedig kedvezőn áron szerezhették be azokat. Rankasz korábban arra hivatkozott, hogy a piacon legalább 50 ezer forint egy ilyen koporsó, ám egy városházi adatgyűjtés során kiderült: akár 10-13 ezerért is megvásárolható egy-egy darab. Az alkalmazottak szerint a koporsók minősége sem volt megfelelő, így azokat balesetveszély miatt javítaniuk kellett.


B. M. - Fotó: Dittrich Éva